Αφιέρωμα στον Αγρινιώτη καλλιτέχνη Χρήστο Μποκόρo

Θα ήταν παράλειψή μας στα δύο χρόνια που εκδίδουμε αύτη την εφημεριδούλα, αν δεν αφιερώναμε λίγες γραμμές και στον αξιόλογο ζωγράφο και συμπολίτη μας Χρήστο Μποκόρο.

Ο καλλιτέχνης, λοιπόν , γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1956 και από το 1975 μέχρι το 1979 σπούδασε νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης . Επίσης από το 1983 μέχρι το 1989 σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται έκτοτε.

Πριν αρχίσει να παρουσιάζει τα θέματά του σε οργανωμένες ενότητες, ζωγράφιζε πράγματα και πρόσωπα του περιβάλλοντός του, ερευνώντας, προφανώς, τα μυστικά της τέχνης του και τις δικές του εκφραστικές ανάγκες.Tα υλικά του ταπεινά. Ξύλα χρησιμοποιημένα, αποτυπωμένη πάνω τους η ζωή. Σημάδια ανθρώπων, αγγίγματα, ιστορίες που ξεθώριασαν.

Mαθήτευσε κοντά στο Δημήτρη Μυταρά, αλλά επηρεάστηκε και από τον Τσαρούχη. Οι φλογίτσες που φέγγουν κατανυκτικά, τα ποτηράκια με το νερό και το λάδι του καντηλιού, τα αναμμένα κεριά, φρεσκοζυμωμένα πρόσφορα, οι κατάλευκες πάνινες πετσέτες, τα άσπρα αυγά, οι μαύρες ελιές και οι πράσινες ελίτσες με τη ρίζα τους είναι λιτά ζωγραφισμένα σύμβολα που σκαλίζουν μνήμες, μιλούν για πατρίδα, ορθοδοξία, τελετουργία, πόνο, ομορφιά .»Μυρίζουν» παράδοση.

Από το 1982 μέχρι σήμερα πραγματοποίησε πενήντα και πλέον εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Και φυσικά δεν ξέχασε την ιδιαίτερη πατρίδα του, αφού κάποιες απο αυτές φιλοξενήθηκαν στο Αγρίνιο. Χαιρόμαστε και είμαστε περήφανοι που ένας κορυφαίος και καταξιωμένος ζωγράφος προέρχεται από την πόλη μας και μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε αποδέκτες της πολιτιστικής του προσφοράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *