Κατάλογος Εξοπλισμού για τα Πρότζεκτ STEM της Γ’ Τάξης

ΛΑΜΠΑΚΙΑ LED

Λαμπάκια (led) 8mm – Λευκά

Λειτουργία: Τα λαμπάκια ανάβουν όταν συνδεθούν σε κατάλληλη διάταξη ηλεκτικού κυκλώματος.
Εφαρμογές: Χρησιμοποιείται σε πληθώρα καθημερινών εφαρμογών, για ανάδραση σε ένα γεγονός που συμβαίνει ή σε κάποια αλλαγή κατάστασης.

Λαμπάκια (led) 5mm – RGB

Λειτουργία: Ένα λαμπάκι LED μπορεί να εκπέμπει μόνο μονοχρωματικό φως το οποίο μπορεί να είναι ένα από τα τρία κύρια χρώματα – κόκκινο, πράσινο και μπλε, γνωστό ως RGB. Για να έχουμε περισσότερα χρώματα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν 3 στοιχεία LED για ανάμειξη χρωμάτων RGB.
Εφαρμογές: Χρησιμοποιείται σε πληθώρα καθημερινών εφαρμογών όπως σε οικιακές εφαρμογές, στα αυτοκίνητα, στην διακόσμηση στην βιομηχανία στην εκπαίδευση κλπ.

Στοιχείο LED 5050– RGB

Λειτουργία: Όπως παραπάνω.
Εφαρμογές: Όπως παραπάνω.

Στοιχείο LED H5L3 – RGB

Λειτουργία: Όπως παραπάνω.
Εφαρμογές: Όπως παραπάνω.

Στοιχείο LED KY016 – RGB

Λειτουργία: Όπως παραπάνω.
Εφαρμογές: Όπως παραπάνω.

Αισθητήρeς

HC-SR501 – Αισθητήρας Κίνησης & Υπερύθρων (PIR)

Λειτουργία: O αισθητήρας ανιχνεύει ανθρώπινη κίνηση σε μια περιοχή ανίχνευσης.
Εφαρμογές: Προϊόντα Ασφαλείας β, παιχνίδια αισθητήρων ανθρώπινου σώματος, ο φωτισμός αισθητήρα ανθρώπινου σώματος, βιομηχανικός αυτοματισμός και έλεγχος κλπ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τύπους λαμπτήρων (πυρακτώσεως, λαμπτήρων φθορισμού), βομβητές, αυτόματες θύρες, ανεμιστήρες,κλπ. και γενικα για συστήματα αυτόματου φωτισμού και συναγερμού.

HC-SR505 – Αισθητήρας Κίνησης & Υπερύθρων (PIR)

Λειτουργία:O αισθητήρας ανιχνεύει ανθρώπινη κίνηση σε μια περιοχή ανίχνευσης.
Εφαρμογές: Λαμπτήρες επαγωγής σώματος, παιχνίδια επαγωγής σώματος, Προϊόντα Ασφαλείας, Αυτόματη ανίχνευση ηλεκτρικού εξοπλισμού.

HC-SR04 Αισθητήρας υπερήχων, αποστάσεων, μέτρησης απόστασης

Λειτουργία: Ο υπερηχητικός αισθητήρας μέτρησης αποστάσεως HC-SR04 χρησιμοποιεί σόναρ για τον προσδιορισμό της απόστασης σε ένα αντικείμενο. Προσφέρει εξαιρετική ανίχνευση εύρους χωρίς επαφή με υψηλή ακρίβεια και σταθερές ενδείξεις. Με απόσταση ανίχνευσης 2cm-450cm, γωνία αισθητήρα < 15 μοίρες και υψηλή ακρίβεια έως 0.3cm, η λειτουργία του δεν επηρεάζεται από την ηλιακή ακτινοβολία ή μαύρες επιφάνειες (αν και ακουστικά μαλακά υλικά όπως το ύφασμα μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευθούν).
Εφαρμογές: Έλεγχος διαμέτρου ρολών, έλεγχος ύψους στοίβας, έλεγχος στάθμης υγρού, ανίχνευση οχήματος για πλύσιμο ή συναρμολόγηση.

Αισθητήρας Ήχου – Μικρόφωνο

Λειτουργία: Χρησιμοποιείται για την ανίχνευση ήχου στο περιβάλλον. Όταν η στάθμη του περιβάλλοντος ήχου υπερβαίνει μια καθορισμένη τιμή (κατώφλι), η έξοδος του αισθητήρα είναι χαμηλή (LOW) και αντίστροφα. Η ψηφιακή έξοδος μπορεί να συνδεθεί απευθείας σε κάποιον μικροελεγκτή.
Εφαρμογές: Χρησιμοποιείται σε εφαρμογές όπου η λειτουργία μιας συσκευής καθορίζεται από κάποια μορφής ήχους όπως ενεργοποίηση μοτέρ μέσω φωνής κλπ.

Αισθητήρας Μέτρησης Καρδιακών Παλμών (μέσω δακτύλου)

Λειτουργία: Η βασική αρχή λειτουργίας είναι η μεταβολή της οπτικής του φωτός , καθώς αυτό διασκορπίζεται ή απορροφάται κατά τη διαδρομής του μέσα από το αίμα καθώς μεταβάλλονται οι καρδιακοί παλμοί.
Εφαρμογές: Χρησιμοποιείται κυρίως σε ψηφιακές συσκευές παρακολούθησης καρδιακών παλμών, σε συστήματα παρακολούθησης της υγείας των ασθενών κα.

Αισθητήρας υγρασίας εδάφους

Λειτουργία: Ο αισθητήρας υγρασίας εδάφους αποτελείται από δύο ανιχνευτές οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση του ογκομετρικού περιεχομένου του νερού. Οι δύο ανιχνευτές επιτρέπουν στο ρεύμα να περάσει από το έδαφος και έπειτα χρησιμοποιούν την τιμής της αντίστασης για να υπολογίσουν την τιμή της υγρασίας.
Εφαρμογές: Χρησιμοποιείται κυρίως σε γεωργικές εφαρμογές, προκειμένου να βοηθήσει τους αγρότες να διαχειριστούν καλύτερα τα συστήματα άρδευσης, σε εφαρμογές άρδευσης τοπίων και περιβαλλοντικών χώρων, σε περιβαλλοντική έρευνα αλλά και σε οικιακές εφαρμογές κηπουρικής.

Αισθητήρας Βροχόπτωσης

Λειτουργία: Ο αισθητήρας στην επιφάνειά του έχει ένα πλήθος αγώγιμων επαφών. Αν δεν υπάρχει βροχή, η αντίσταση μεταξύ των επαφών θα είναι πολύ υψηλή, καθώς δεν υπάρχει αγωγή μεταξύ των καλωδίων του αισθητήρα. Εάν υπάρχει βροχή, οι σταγόνες νερού πέφτουν στον αισθητήρα βροχής, ο οποίος σχηματίζει μια αγώγιμη διαδρομή μεταξύ των καλωδίων και μειώνει την αντίσταση μεταξύ των επαφών. Έτσι η τιμή της αντίστασης στην επιφάνεια του αισθητήρα καθορίζει και την τιμή εξόδου του.
Εφαρμογές: Χρησιμοποιείται κυρίως σε εφαρμογές ελέγχου άρδευσης, σε εφαρμογές αυτοματισμού υαλοκαθαριστήρων οχημάτων ως εφαρμογές ανίχνευσης σταγόνων κλπ.

Αισθητήρας Θερμοκρασίας Υγρασίας DHT11

Λειτουργία: Οι αισθητήρες αυτοί αποτελούνται από ένα στοιχείο ανίχνευσης υγρασίας, έναν αισθητήρα θερμοκρασίας NTC (ή θερμίστορ). Ένα θερμίστορ είναι στην πραγματικότητα μια μεταβλητή αντίσταση που αλλάζει την αντίσταση της με την αλλαγή της θερμοκρασίας. Επίσης αποτελούνται από έναν μικροελεγκτή 8 bit που πολύ γρήγορα μετατρέπει την τιμή της αντίστασης σε ψηφιακό σήμα στην έξοδο του αισθητήρα.
Εφαρμογές: Χρησιμοποιείται κυρίως σε εφαρμογές θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού, (HVAC), μετεωρολογικούς σταθμούς, ιατρικούς εξοπλισμούς για μέτρηση της υγρασίας, συστήματα οικιακού αυτοματισμού, αυτοματισμούς αυτοκινήτων κλπ.

Αισθητήρας Βαρομετρικής Πίεσης BMP280

Λειτουργία: Η βαρομετρική πίεση (πίεση που ασκείται στην επιφάνεια της Γης από τη μάζα του αέρα που την επικαλύπτει) μετράται με τη χρήση βαρομέτρου. Τα αερόβια (χωρίς υγρά) ηλεκτρονικά βαρόμετρα χρησιμοποιούν στοιχεία για την ανίχνευση της βαρομετρική πίεση, με μεγάλη ανοχή στην θερμοκρασία. Η ηλεκτρική τάση που εξάγουν τα κυκλώματα αυτά είναι ανάλογη με την βαρομετρική πίεση του περιβάλλοντος χώρου.
Εφαρμογές: Ο αισθητήρας βαρομετρικής πίεσης και θερμοκρασίας εκτός από την προφανή χρήση του σε εφαρμογές που απαιτούν μέτρηση πίεσης και θερμοκρασίας,  χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές λόγω της σχέσης βαρομετρικής πίεσης-υψομέτρου. Επειδή η πίεση αλλάζει με υψόμετρο, αν μετρήσεις πίεσης είναι ακριβείς καλές, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αλτίμετρο (εύρεση υψομέτρου) με πολύ καλή ακρίβεια (± 1 μέτρο). Έτσι χρησιμοποιείται κυρίως σε αυτοματισμούς πλοήγησης σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, στην πρόγνωση καιρού και σε μετεωρολογικούς σταθμούς σε κινητά τηλέφωνα, επιτραπέζιους υπολογιστές, GPS αλλά και σε παιχνίδια ή ρολόγια.

Αισθητήρας Έντασης Φωτός BH1750/GY-302

Λειτουργία: Η λειτουργία ενός αισθητήρας έντασης φωτός βασίζεται στην χρήση
στοιχείων όπως η φωτο-δίοδος και ο φωτο-αντιστάτης. Γενικά όταν οι δέσμες φωτός «πέφτουν» σε κάποιο από τα στοιχεία αυτά υπάρχει μεταβολή στο ρεύμα (ή αντίσταση) του αισθητήρα . Όσο φωτεινότερο το φως, τόσο ισχυρότερο είναι το ηλεκτρικό ρεύμα (ή μεγαλύτερη η αντίσταση).  Άρα ανάλογα με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ή της αντίστασης που μετράμε, υπολογίζουμε την φωτεινότητα του φωτός.
Εφαρμογές: Χρησιμοποιείται κυρίως σε εφαρμογές ρύθμιση της φωτεινότητας σε ηλεκτρονικές συσκευές, αυτόματη λειτουργία φώτων σε οχήματα αλλά και περιβάλλοντες χώρους. Επίσης Χρησιμοποιείται σε εφαρμογές ασφάλειας για την ανίχνευση εισβολής σε προστατευόμενα δωμάτια και χώρους (πχ. αποθήκες, μουσεία κλπ), προστασία φωτοευαίσθητων αντικειμένων (πχ. πίνακες, φωτογραφίες, παλαιά έργα τέχνης) αλλά και στην γεωργία για εφαρμογές άρδευσης σε περιοχές με ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες (πχ. έλλειψη νερού, υψηλή ηλιοφάνεια κλπ).

ΟΘΟΝΕΣ

Οθόνη 4 Ψηφίων TM1637

Λειτουργία: Η οθόνη κατάλληλη για εμφάνιση των δεδομένων και δεν περιορίζεται μόνο σε αριθμούς αλλά επιτρέπει την εμφάνιση ορισμένων χαρακτήρων, όπως A, B, C κ.λπ.
Εφαρμογές: Χρησιμοποιείται σε πλήθος συσκευών καθημερινής επαγγελματικής και οικιακής χρήσης όπου είναι απαραίτητη η προβολή δεδομένων και πληροφοριών σχετικών με την λειτουργία κάποιας συσκευής .

Οθόνη LCD 16×2 Χαρακτήρων 1602

Λειτουργία: Η οθόνη υγρών κρυστάλλων LCD λειτουργεί σύμφωνα με την αρχή του μπλοκαρίσματος του φωτός αντί της εκπομπής φως. Η οθόνη LCD απαιτεί οπίσθιο φωτισμό, καθώς δεν εκπέμπει φως.
Εφαρμογές: Χρησιμοποιείται σε πλήθος συσκευών καθημερινής επαγγελματικής και οικιακής χρήσης όπου είναι απαραίτητη η προβολή δεδομένων και πληροφοριών σχετικών με την λειτουργία κάποιας συσκευής .

OLED οθόνη LCD LED 0.96′

Λειτουργία: Οθόνης με ανάλυση: 128Χ64 χρώματος μπλε με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.
Εφαρμογές: Χρησιμοποιείται σε πλήθος συσκευών καθημερινής επαγγελματικής και οικιακής χρήσης όπου είναι απαραίτητη η προβολή δεδομένων και πληροφοριών σχετικών με την λειτουργία κάποιας συσκευής .

ΜΟΤΕΡ

Μοτέρ Servo SG90

Λειτουργία: Μοτέρ που μπορεί να περιστρέφεται περίπου 180 μοίρες (90 σε κάθε κατεύθυνση).
Εφαρμογές:  Χρησιμοποιείται σε κατασκευές που απαιτούν περιστροφική κινηση αντικειμένων όπως σε παιχνίδια, αυτόματες πόρτες, βραχίονες ή μπάρες.

Μικροκινητήρας DC 22000 RPM

Λειτουργία: Μοτέρ που μπορεί να περιστρέφεται.
Εφαρμογές: Χρησιμοποιείται πληθώρα κατασκευών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *