Επίσκεψη στο μοναστήρι της Κατερινούς

Την Πέμπτη 6-02-2020, με το σχολείο μας, πραγματοποιήσαμε διδακτική επίσκεψη στην Ιερά Μονή της Κατερινούς.

Αφού κάναμε τρεις ώρες μάθημα, συγκεντρωθήκαμε στον προαύλιο χώρο του σχολείου με σκοπό να αναχωρήσουμε. Συγκεντρώσαμε τα τρόφιμα, τα οποία προορίζονταν γα το μοναστήρι, χωριστήκαμε σε λεωφορεία και φύγαμε. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, η φιλόλογός μας , η κυρία Λιάτσου, πήρε τον ρόλο του ξεναγού! Μας περιέγραφε τα χωριά απ ’ όπου περνούσαμε και μας αφηγούταν ένα κομμάτι της ιστορίας κάθε χωριού. Η ομορφιά των χωριών της Μακρυνείας, όπως λέγονται, απαράμιλλη. Πέτρινα σπίτια, που έχουν επιβιώσει μέσα στα χρόνια με ελάχιστες επισκευές, γραφικά όμορφα εκκλησάκια. Η άγρια ομορφιά της φύσης του Αράκυνθου ή Ζυγού, σε συνδυασμό με το γαλάζιο του ουρανού και της μεγαλύτερης λίμνης της Ελλάδας, της Τριχωνίδας, «πέλαγος» τη λένε οι ντόπιοι, δημιουργούσαν έναν πανέμορφο πίνακα ζωγραφικής που δεν χρειαζόταν καμία αλλαγή.

          Ύστερα από περίπου σαράντα πέντε λεπτά, φθάσαμε στην Μονή Κατερινούς. Η ζαλάδα που είχε προκληθεί από τις απότομες στροφές του επαρχιακού δρόμου εξαφανίστηκε μεμιάς μόλις μας χτύπησε το καθαρό αεράκι. Μπήκαμε στον χώρο του μοναστηριού μέσα από μια επιβλητική είσοδο, που φάνταζε σαν πύλη κάστρου. Μας καλωσόρισε η Ηγουμένη Μαριάμ. Μας υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες. Αφού ανάψαμε το κεράκι και προσκυνήσαμε την θαυματουργή εικόνα, μπήκαμε στον χώρο της εκκλησίας. Με την θεολόγο μας, την κυρία Γώγουλου, κάναμε εμπέδωση των μαθημάτων μας στα θρησκευτικά. Είδαμε στοιχεία ναοδομίας και εικονογραφίας του καθολικού της Ιεράς Μονής, που αφορούν τη Διδακτική ενότητα «Αγιογράφος, ένας καλλιτέχνης με πίστη» και «Μοναχισμός». Η Ηγουμένη μας μίλησε και μας περιέγραψε την ζωή εκεί και την ιστορία του μοναστηριού.

           Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν το θαύμα που μας διηγήθηκε η Ηγουμένη. Εντυπωσιάστηκα με τον τρόπο που τα έλεγε αλλά και με το πώς η πίστη στον Θεό μπορεί να μας βοηθήσει. Μετά μας κέρασαν γλυκίσματα και χυμούς και μας άφησαν να περιεργαστούμε τον χώρο. Περάσαμε και στην κειμηλιοθήκη, όπου φυλάγονται σπάνια χειρόγραφα, εκκλησιαστικά σκεύη, άμφια καθώς και μια σπάνια σειρά εγκυκλοπαίδειας. Μας εντυπωσίασαν όλα πάρα πολύ.

           Η εκδρομή αυτή ήταν διαφορετική από άλλες που έχουμε πάει. Η γαλήνη και η ηρεμία που επικρατούσε στο μοναστήρι, μας έκανε να σκεφτούμε και να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα. Ήταν όλα τόσο όμορφα! Μια εμπειρία που θα θέλαμε να ξαναζήσουμε.

Τσέλιου Αγγελική, Α4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *